Terug naar alle ervaringsverhalen
Rinske Bosma

“Intus kijkt voorbij diploma’s en dat biedt kansen”

Van cellist naar technisch consultant. Rinske Bosma maakte drie jaar geleden de overstap naar de technische sector en heeft daar nog geen moment spijt van. “Ik heb nu een fijne mix tussen programmeren en menselijk contact.” Lees hieronder haar hele verhaal.

Hoi Rinske, hoe ben je als cellist met programmeren in aanraking gekomen?

Dat was voor het Grachtenfestival en het Over het IJ Festival in Amsterdam. Ik had een app voor een theaterroute uitgedacht, maar omdat niemand in het team kon programmeren vroeg de organisatie mij om het zelf te doen. Ik was zo enthousiast, dat ik geen nee kon zeggen. Ik kreeg budget, ben het gaan uitzoeken en het werd een succes!

Je hebt geen technische opleiding gedaan, hoe ben je toch bij Intus terecht gekomen?

Ik probeerde mijn geld als cellist te verdienen, maar was daar op een gegeven moment zo klaar mee; het is erg moeilijk om rond te komen in de muziekindustrie. Ondertussen programmeerde ik steeds meer en dacht: misschien kan ik hier wel mijn brood mee verdienen.

Ik ging solliciteren, maar werd steeds afgewezen omdat ik niet de juiste diploma’s had. Toevallig kende ik iemand bij Intus die zei: kom bij ons langs! Ik ben op gesprek geweest, heb een skilltest gedaan en de rest is geschiedenis. Het fijne van Intus is dat ze verder kijken dan diploma’s, en vooral kijken naar motivatie en competenties.

Je werkt als technisch consultant, wat houdt dat in?

Als Technisch Consultant bij Intus ben je geen hardcore developer. Eigenlijk is het een fijne mix tussen programmeren en menselijk contact. Ik krijg superspecifieke klantvragen, waarbij ik goed moet uitzoeken wat de klant precies wil. Wanneer ik dat achterhaald hebt, mag ik het zelf gaan bouwen. Zo ben ik bij het hele proces betrokken. Superleuk!

Wanneer kwam je erachter dat Intus hét bedrijf voor jou is?

Eigenlijk al in de eerste maand. Ik dacht heel lang dat een kantoorbaan niets voor mij zou zijn, omdat je dan vast zit aan bepaalde werktijden. Maar toen ik vroeg hoe de werktijden zouden zijn, zei de directeur: “Onze hele software is erop gebaseerd dat mensen zelf hun eigen tijden kunnen indelen. Dat doen we hier natuurlijk niet anders.” 

We hebben in ons team de afspraak dat we tussen 10:00 uur en 15:00 uur telefonisch bereikbaar moeten zijn, en verder plannen we het zelf in. Je hebt zoveel vrijheid! Wel onder de voorwaarde natuurlijk dat je al je uren maakt in een week en bij meetings bent. Ik heb bijvoorbeeld sinds kort een hondje. ‘s Ochtends werk ik thuis om hem uit te laten en ‘s middags na de lunch werk ik op kantoor verder. Dat is allemaal prima.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Puzzelen wat mensen willen en daarna puzzelen in de code hoe je dat voor elkaar krijgt. Dat is het leuke van technisch consult zijn: je bent niet alleen aan het praten, maar je bouwt het ook zelf. Dat maakt het ook zo lastig om nieuwe technisch consultants te vinden. Want je wilt iemand die kan programmeren, maar die tegelijkertijd ook de sociale skills heeft om te achterhalen wat een klant wil. Dat hebben niet veel mensen.

Moet je Java onder de knie hebben als je bij Intus wil werken?

Nee absoluut niet! Wel is het handig als je al wat ervaring hebt met andere programmeertalen. Je moet vooral de denkwijze snappen. Als je met objectgeoriënteerde programmeertalen kunt werken, kom je met onze code al een heel eind. De test tijdens de sollicitatieprocedure kijkt of je dat in je hebt, de rest leren we je gaandeweg wel. Dus… gewoon die test doen en kijken hoe ver je komt!

Jouw carrière ook een kickstart geven? Kom werken bij Intus! 

Bij Intus zijn we altijd op zoek naar gedreven talent. Lijkt het jou leuk om net als Rinske samen met ons het werkende leven van ruim 150.000 mensen nét iets leuker te maken? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!